Tid til planlægning af årets køkkenhave!
Mens vi venter på lidt mere sol og varme her i den mørke vintertid, ja så er der ikke noget bedre end at kaste sig ud i planlægningen af årets køkkenhave…. Hvilke grøntsager vil vi gerne høste i år? Hvilke grøntsager spiser vi flest af? Hvilke afgrøder havde vi svært ved at få spist sidste år? Og hvilke vil vi få mest glæde af at have i vores køkkenhave i år?
Ønsker og behov svinger rigtig meget, og vi har forskelligt fokus fra år til år. Nogle grøntsager er mere hotte end andre, og der kommer hele tiden nye spændende sorter til.
Jordbær
Faktisk startede vores planlægning allerede i efteråret. Efter at have haft vores højbede i 4 sæsoner, var der behov for at etablere et af højbedene med nye jordbærplanter. Det skete samtidig med, at vi havde et ønske om at efterfylde med jord. På de 3 år der var gået efter etableringen af højbedene, var jorden sunket med op mod 25 centimeter, så det var på høje tid, at vi fik noget mere jord i, og det passede så med at vi skulle plante nye jordbærplanter.
I alt har vi 1 højbed 1x1 meter, 1 højbed 1x3 meter, 2 højbede 1x2 meter og 3 højbede 1x1,5 meter = 12,5 m2 højbede. Det lyder måske ikke af meget, men vi har nu alligevel et stort og varieret udbytte i højbedene. Udover højbedene, har vi et drivhus på 24m2, hvor vi dyrker masser af tomater, chili og peberfrugter.
Der er mange fordele ved at dyrke sin køkkenhave i højbede. Jeg kan huske før i tiden, hvor jeg faktisk syntes at det var lidt træls med den der køkkenhave, hvor al min tid gik med at luge ukrudt. I højbedene er der ikke meget ukrudt, og det er langt mere overskueligt at ordne 1x1 meter eller 1x3 meter i 75 centimeters højde end det er at ordne 20-30m2 i jord højde! I min alder, er det klart en fordel for kroppen, at arbejdet foregår lidt i højden. Jeg slipper for ondt i ryggen og jeg slipper for at kravle rundt på knæ, og de deraf følgende smerter. Det at køkkenhaven er inddelt i afgrænsede bede, gør det hele meget mere overskueligt, og gør også at jeg nemmere kan tage en bid, eller et højbed, ad gangen, uden at blive stresset over det jeg ikke lige nåede. Det at arbejdet er nemmere, gør det meget, meget sjovere for mig at have en køkkenhave, og også sjovere at høste og tilberede afgrøderne.
Rent tidsmæssigt, er det også klart en fordel, da jeg får mere tid til andre ting i haven end at luge ukrudt. Det at køkkenhaven er i højbede, og så meget nemmere at passe, er en enorm lettelse efter at have haft køkkenhave på gammeldags facon i mange år.
Kartofler
I år har vi planlagt at vi skal have kartofler i det ene højbed. Vi plejer at have kartofler ”på friland” og i rå mængder, men i år vil vi prøve at lægge kartoflerne i et højbed, så tæt som muligt så vi får så mange som muligt på meget begrænset plads. Vi har set det fungere rigtig fint hos andre, så det må vi prøve.
Ellers står den mest på forskellige ting til salatskålen; radiser, spinat, forskellige grønne og røde salater, løg, ærter samt forskellige rodfrugter såsom gulerødder, rødbeder, jordskokker, pastinak og persillerod.
Krydderurter
Naturligvis skal der være plads til krydderurter, så mange som muligt! Nogle krydderurter egner sig bedst til drivhuset, men mange står fint i et højbed. Vi har fundet ud af, at friske krydderurter er et stort plus i vores daglige madlavning, og dermed en ekstra kilde til at få mange flere vitaminer og mineraler ind i vores kost. Vi kan snildt bruge det der svarer til 2 bundter krydderurter i et aftensmåltid, så der skal sås en del af de mest gængse slags. Til gengæld kan de placeres alle steder ind mellem de øvrige afgrøder.
I det hele taget skal man være god til at udnytte pladsen og mixe det der stikker dybt i jorden med det der kommer opad, hvilket vil sige at vi f.eks. i et højbed på 1 x 1 meter har gulerødder, løg, rødbeder og ærter.
Nogle gange er jeg kommet til at så alt for tæt, men skidt med det. Det har ikke betydet alverden for udbyttet, blot givet nogle sjove faconer på grøntsagerne.
Asparges
Vi har for nogle år siden sat 10 aspargesplanter i et højbed på 1 x 2 meter, og sidste år var det første år, at vi kunne høste de fineste og mest lækre små grønne asparges. Glæden blev dog kort, sådan ca. 3 uger gik der, inden vi blev invaderet af den grønne asparges bille. Ærgerligt var det, og vi er spændte på, om vi igen i år må overlade aspargesene til billerne efter kort tid, for så kan det da godt være, at vi beslutter os for at bruge højbedet til en anden grøntsag.
Etablering af højbedet
Et højbed kan etableres flere steder, ja, faktisk overalt i haven. I forhaven, på terrassen, på græsset, i bedet, eller lige præcis der hvor du synes der er plads til det. Det kommer i alle størrelser og i alle højder. Du kan med fordel vælge højbede som er knap så høje, for så skal der mindre jord til. Der er normalt ikke bund i et højbed, og højden kan varieres alt efter placering. Jeg synes det er flottest at de står lige, så det vil nok kræve nogle steder, at du nivellerer underlaget så højbedet ikke står skævt eller vipper (på trods af vægten).
Du kan med fordel forberede modtagelsen af højbedet, da det kan veje mange kilo, afhængig af størrelse, og det kan derfor godt betale sig, med det samme, at få det placeret der hvor det rent faktisk skal stå.
Højbedet vil ruste. Enten hurtigt eller langsomt. Det betyder, at der vil komme rust der hvor du placerer det, og det kan være godt at tage med i planlægningen. Vi har f.eks. placeret vores køkkenhave i højbede på et lag af granitskærver. Her er det kun højbedene der får den røde rust farve, og ikke underlaget. Højbede der er fremstillet i Cor-ten stål, vil efter ruste perioden stoppe med at afgive rust. Du kan derfor afhjælpe det at det smitter af på underlaget ved at bestille dit højbed i god tid. Så kan du bede om at få det sat udenfor i nogle uger, således at det kan ”ruste af”.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.